Ne legyen besózva
A meggyőző tudományos bizonyítékok alapján az Európai Unió Tanácsa a sófogyasztás csökkentésére szólít az egészségvédelem jegyében. A túl sok só magas vérnyomást okoz, szívinfarktushoz, szélütéshez vezethet.
Az Unióban évente több mint két millióan halnak meg szív és érrendszeri betegségekben, mely gazdaságilag 192 milliárd euró kárt okozott 2006-os adatok szerint. Az EU Tanácsa 2010. júniusában elismerte, hogy meggyőző tudományos bizonyítékok léteznek arra vonatkozóan, hogy az Európára jellemző jelenlegi nagymértékű sófogyasztás a magas vérnyomás és ennek révén a szív- és érrendszeri betegségek fontos kiváltó oka. A magas vérnyomás - melyet a túlzott só fogyasztás előidézhet- a szélütések 51%-ért, a koszorúér betegségek 45%-ért okolható.
* A só bevitel háromnegyede a feldolgozott élelmiszerekből ered.
A Tanács sürgeti az élelmiszer feldolgozókat az élelmiszertermékek összetételének megváltoztatására, a sótartalom csökkentésére a lehető legnagyobb mértékben. Felhívja az Európai Bizottságot annak rendszeres nyomon követésére, hogy hol sikerült a legalacsonyabb sótartalmat elérni. Továbbá bátorítja a tagállamokban is a sófogyasztás csökkentését célzó erőfeszítéseket. Fontos szerepe van a világos és érthető élelmiszer címkéknek, hogy a fogyasztók képesek legyenek kiválasztani a kevesebb sót tartalmazó termékeket.
Az EU 12 ételcsoportot jelölt ki (ezekben a legmagasabb a sótartalom), melyek közül a tagállamok választják ki azokat a termékcsoportokat, amelyekben leginkább el akarják érni a só arányának csökkenését:
- Kenyér
- Húskészítmények
- Sajtok
- Készételek
- Levesek
- Reggeli gabonapelyhek
- Halból készült termékek
- Chips, sós snack
- Közétkeztetés
- Éttermi ételek
- Szószok, fűszerek, ízesítők
- Burgonya termékek
MEGJEGYZÉSÜNK: ezekkel a termékekkel legyünk a legóvatosabbak, ha ügyelni kívánunk a sótartalomra!
Magyarországon az OÉTI 2010-ben indította el a STOP SÓ kezdeményezést a só fogyasztás csökkentéséért. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány teljes mértékben támogatja a STOP SÓ mozgalmat, mert a kevesebb só, kevesebb szívbeteget jelent. További információk honlapunkon a só túlzott fogyasztásának veszélyeiről.
Forrás: A Tanács 3019. ülése Foglalkoztatás, Szociálpolitika, Egészségügy és Fogyasztói ügyek
Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.