A transz-zsírok szívbetegséget okoznak
A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete által végzett vizsgálat az eddigi legerősebb bizonyítéka a transz-zsírok és a szívbetegség kapcsolatának. Az amerikai nők körében háromszoros volt a koszorúér betegség kockázata azoknak, akikben a transz-zsírok vérszintje magas volt. Az eredmény a világhírű Circulation szaklapban jelent meg.
Dr. Frank Hu, a vizsgálatot végző kutatócsoport vezetője kiemelte, hogy a transz-zsír fogyasztást a vörösvértestek transz-zsír tartalma alapján határozták meg. Az emberi szervezet ugyanis nem állít elő transz-zsírt, így a vértestekben kimutatható mennyiség jól tükrözi az élelmiszerekkel történő bevitelt. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a transz-zsírok emelik a káros LDL-koleszterin szintet és csökkentik a "jó" HDL szintet. A magas LDL szint az érelmeszesedés egyik legfontosabb kockázati tényezője.
-------------- hirdetés --------------
-------------- hirdetés --------------
A transz-zsír fogyasztás és a koszorúér betegség összefüggése
Paraméter | 1. negyed | 2. negyed | 3. negyed | 4. negyed |
Transz-zsír bevitel (g/nap) | 2,5 | 2,7 | 3,1 | 3,6 |
ISZB relatív kockázata * | 1,0 | 1,6 | 1,6 | 3,3 |
*ISZB= iszkémiás szívbetegség = koszorúér betegség 32 826 egyesült államokbeli nőt a napi transz-zsír fogyasztás mennyisége alapján négy csoportra osztottak. A legtöbb transz-zsírt fogyasztókban a koszorúér betegség kockázata több, mint háromszorosára növekedett.
A Harvard Egyetem vizsgálatában 1989 és 90 között több mint 30 ezer nőtől vettek vérmintát, akiket azután hat éven át nyomon követtek. Ez alatt 166 esetben alakult ki koszorúér betegség. A legmagasabb transz-zsír tartalmú vérmintákhoz a koszorúér betegség háromszoros kockázata társult, a legkevesebb transz-zsírt tartalmazókéhoz képest. Ez az eredmény a korábbiakhoz képest még erősebb összefüggést mutat a szívbetegség és a transz-zsír bevitel között. Ennek oka az lehet, hogy a vértestek zsírtartalmának meghatározása jóval megbízhatóbb, mint a betegek bevallásán alapuló étrendi beszámoló.
A kutatók megjegyzik, hogy az észlelt megbetegítő hatás valószínűleg nem kizárólag a koleszterin szint változásával magyarázható, hanem a transz-zsíroknak feltételezhetően további érkárosító hatása is van.
A Magyar Nemzeti Szívalapítvány álláspontja:
A vizsgálat egy újabb bizonyíték arra, hogy az iparilag hozzáadott transz-zsírok koszorúér betegséget okoznak. Magyarországon a szív és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot. A napi átlagos transz-zsír bevitel hazánkban akár 5 gramm is lehet, azaz magasabb, mint a vizsgálatban a legrosszabb mutatójú csoporté. A transz-zsírok teljes mértékben helyettesíthetők, ezért fokozatos korlátozásukat mielőbb el kellene kezdeni. Egyidejűleg az élelmiszereken a transz-zsír tartalom feltüntetését tegyék kötelezővé.
Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.