Felhívás a transz-zsírok csökkentésére

Az alábbi felhívásunkat 2007-ben adtuk ki. 2013 elején megállapíthatjuk, hogy sajnos az azóta eltelt években sem sikerült érdemi előrelépést elérni a transzzsírok magyarországi visszaszorításában, így javaslataink változatlanul időszerűek. Olvassa el a lap alján tételes értékelésünket is!

FELHÍVÁS AZ ÉLELMISZEREKHEZ ADAGOLT TRANSZ-ZSÍROK KORLÁTOZÁSÁRA A SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK VISSZASZORÍTÁSA ÉRDEKÉBEN
A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

A megállapítva, hogy Magyarországon az összes halálozás 51%-ért felelős szív és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot, a halálozási ráta az Unió átlagának közel kétszerese,
 
B bizonyítottnak tekintve, hogy a transz-zsírsavak az elfogyasztott mennyiségükkel arányosan emelik az LDL (rossz) koleszterin szintet és csökkentik a HDL (jó) koleszterin szintet, ezáltal növelik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, különösen a koszorúér betegségét,
 
C mivel a transz-zsírok bevitelének csökkentése azonnali és jelentős eredményt hozna szív és érrendszeri betegek halálozásában, becslések szerint akár évi 1000 szív és érrendszeri betegség okozta haláleset megelőzésével,
 
D mivel a transz-zsírok mennyiségét étrendünkben jelentősen lehetne csökkenteni az élelmiszerekhez iparilag hozzáadott transz-zsírok mellőzésével,
 
E sajnálattal tekintve, hogy jelenleg semmilyen kötelező vagy önkéntes szabályozás nincs az élelmiszerekhez iparilag hozzáadott transz-zsírokat illetően,
 
F elismerve a fogyasztók jogát ahhoz, hogy az élelmiszerek vásárláskor az egészség megőrzését is figyelembe vevő tájékozott döntést hozzanak, melyhez a jelenlegi élelmiszer címkék nem nyújtanak elégséges információt,
 


1 felhívja a kormányt, hogy alkosson kötelező szabályozást az élelmiszerek címkézésére, mely az élelmiszeripari termékek legfőbb tápanyagainak - köztük a transz-zsíroknak - részletes felsorolását tartalmazza, a pontos mennyiség és a napi ajánlott bevitel értékével együtt;
 
2 felhívja a TÉT Platformot, dolgozzon ki javaslatot az élelmiszerek címkézésére, a legfőbb tápanyagok - köztük a transz-zsírok - közérthető mennyiségi feltüntetésére és az ajánlott napi beviteli értékre;
 
3 felhívja a legnagyobb kereskedelmi láncokat, hogy a brit példát követve szüntessék meg az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez;
 
4 felhívja a vendéglátóhelyeket és a közétkeztetés egységeit, hogy egyes gyorséttermi láncok bejelentését követve szüntessék meg a magas transz-zsír tartalmú sütési zsiradékok használatát;
 
5 felhívja a Fővárosi Önkormányzatot, hogy Budapest testvérvárosa, New York példáját követve alkosson rendeletet a fővárosi vendéglátóegységekben készített és felszolgált ételek transz-zsír tartalmának fokozatos korlátozására 2009-ig;
 
6 felhívja az Önszabályozó Reklámtestületet, hogy úgy egészítse ki a Magyar Reklámetikai Kódexet, mely elősegíti a transz-zsírmentes élelmiszerek fogyasztásának bővülését és a magas transz-zsírtartalmúak fogyasztásának csökkenését;
 

AZ ÖNSZABÁLYOZÓ REKLÁM TESTÜLET REAGÁLÁSA

"Az MNSZA és OFE az Önszabályozó Reklám Testületet is megszólította felhívásában, amelyben a transz zsírsavak korlátozását szorgalmazza.

Tájékoztatjuk, hogy a Magyar reklámetikai Kódex átdolgozása megkezdődött, ennek keretében minden javaslatot megvizsgálunk. A 2005-ös módosítás során is kiemelt figyelmet fordítottunk az egészség kérdésére, önálló cikkely részletezi az élelmiszerek és nem alkoholos italok reklámozására vonatkozó előírásokat, ennek betartását pedig vizsgáljuk.

Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a termékek összetevőjére nem terjedhet ki a reklámetikai kódex, amely a reklámra, és nem a reklámozott termékek összetevőjére vonatkozik. Az egyes termékek összetételére, azok használatának arányára a megfelelő szakembereknek kell útmutatást adniuk, ezért ez nem reklámetikai kérdés."

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felajánlja együttműködését a felhívásban érintetteknek és minden más szervezetnek, akik készek az egészséget veszélyeztető, elkerülhető tényezők visszaszorítására.


A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívása az élelmiszerekhez adagolt transz zsírok korlátozására a szív és érrendszeri betegségek visszaszorítása érdekében: (pdf formátum)

2013 elejéig a javasolt intézkedésekben alig történt előrelépés:

  • 1. Az Európai Unió döntést hozott az élelmiszer címkék javítására, mely a közeljövőben lép életbe. Az új szabályozás szerint sem lesz kötelező feltüntetni a transz-zsírsavakat. A tagállamoknak – így Magyarországnak joga lenne szigorúbb jelölést előírnia a közösséginél, ezzel a joggal hazánk nem élt.
  • 2. a TÉT platform által javasolt INBÉ jelölési rendszer nem tartalmazza a transz-zsírsavakat.
  • 3. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától kapotta tájékoztatás alapján nem tudunk arról, hogy bármelyik élelmiszer kereskedelmi lánc korlátozta volna a saját márkás termékekben a transzzsírokat. Azóta sincs tudomásunk ilyenről. A TESCO csoportnál érdeklődtünk, hogy az egyesült királyságbeli üzleteikhez hasonlóan Magyarországon is tervezik-e a fogyasztókat segítő korszerű színkódolt élemiszer-jelölés beveztését, melyre nem kaptunk választ.
  • 4. Egyes vendéglátóhelyek és közétkeztetési cégek transzzsír-mentes ételeket készítenek - ez az egyetlen előrelépés.
  • 5. Budapest nem követte testvérvárosa, New York példáját.
  • 6. A Magyar Reklámetikai Kódex nem említi a transz-zsírsavakat (szemben például az alkohollal).

KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!