Só és szívbetegség
Só - miért ne?
A só ugyan létfontosságú anyag, de sajnos manapság az egészséges mennyiség többszörösét fogyasztjuk . Az ajánlott bevitel napi 5 g (5000 mg), mely töredéke a ténylegesnek. A só elsősorban magas vérnyomást okoz, mert a só megköti a vizet. Az érpályában keringő vér térfogata megnő. Az így megemelkedő vérnyomás gyorsítja az érelmeszesedést, érelzáródáshoz vezet.
Csökkentse a sófogyasztását!
A napi sóbevitelünk miből áll össze?
A napi bevitt sómennyiség túlnyomó része néhány termékben összpontosul:
- 35% gabona és gabonapehely termékek, mint kenyér, reggeli gabonafélék, 'reggeli ételek', pizza (mélyhűtött és friss), spagetti (készen)
- 26% hús és hústermékek, mint szalonna, sonka, kolbász, felvágott, gyorsétermi csirke (csirkeszárny, csibefalat)
- 8% tej és tejtermékek, mint sajtok, sajtkrémek
Kerülje a következő sós ételek túlzott fogyasztását is:
- popcorn
- ketchup
- szójaszósz
- mustár
-------------- hirdetés --------------
-------------- hirdetés --------------
Mennyi a minimális szükséglet?
Napi akár 3 g sóbevitel már elégséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az aktuális ajánlott napi maximum érték 5 g só, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Az ajánlást 2013-ban megerősítették. Az európai országokban a tényleges napi sóbevitel ennél jóval magasabb, 9-12 g. Az OÉTI tanulmánya szerint Magyarországon elérheti a 15-20 grammot is.
Gyermekek számára az ajánlott sóbevitel még kevesebb, mint a felnőtteknek.
Vásárlás esetén hogy igazodom el a feltüntetett NÁTRIUM mennyiségeken:
100 g ételben:
- a <0.2 g nátrium mennyiség alacsony
- a 0.2 - 0.4 g mennyiség nátrium közepes
- A > 0.5 g-ot meghaladó nátrium mennyiség magas érték
Az átváltás: 1 g nátrium = 2,5 g só (nátriumklorid - NaCl)
A só emeli a vérnyomást, ezzel szívinfarktust és agyérgörcsöt okoz.
FIGYELEM! Ne tévessze meg, hogy a végtermék esetleg édes ízű, attól még só is lehet benne bőven. Sok reggeli "müzli" tartalmaz 0,5 g nátriumot 100g súlyonként.
Sajnos, ma még a nátrium (vagy só) tartalom feltüntetése nem kötelező az élelmiszereken. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány elkötelezetten küzd azért, hogy a jelenleginél jóval részletesebb élelmiszer címkéket vezessenek be Magyarországon is, hasonlóan ahhoz, ami az Egyesült Államokban segíti a fogyasztókat.
Ha nem sózom még a kész ételt, minden rendben?
Sajnos egyáltalán nem. Manapság az elfogyasztott sómennyiség kb. 80%-a a különböző feldolgozott élelmiszerekkel jut be a szervezetbe. Tehát elsősorban az élelmiszeripari termelésben kellene csökkenteni a sózást. Persze a terített asztal mellett is.
Ásványvizek nátrium tartalma
Szabad egy pohárral?
Az ásványvizek sótartalma különböző. Figyelje a nátrium tartalmat, csökkentse a sóbevitelt. Nézze meg listánkat a leggyakoribb ásványvíz termékekről.
Név | fajta | mg/l |
Vivien | 4 | |
Evian | 5 | |
San Benedetto | 6,9 | |
Nestlé Aquarel | 6,9 | |
NORBI Aqua | 11 | |
CBA Aquarius | 11 | |
Coop Kun aqua | 12 | |
Primavera | 14,1 | |
Coop Mizse | 16,9 | |
Szentkirályi | 21 | |
Mohai | 21 | |
Apenta | mentes | 23 |
Theodora | szénsavas | 32 |
Theodora | enyhe | 37 |
Theodora | mentes | 37 |
Visegrádi | mentes | 67 |
Margitszigeti ásványvíz | enyhe | 72 |
Fonyódi | mentes | 124 |
Fonyódi | szénsavas | 124 |
Fonyódi | citromos | 149 |
Balfi | 196 |
Tanácsunk: Fogyasszon alacsony nátrium tartalmú ásványvizeket
-------------- hirdetés --------------
-------------- hirdetés --------------
Kik vigyázzanak különösen a túlzott sóbevitelre?
Vigyázzanak a sóval a magas vérnyomásban szenvedők, az idősek. Ne feledje, a só elsősorban azért káros, mert emeli a vérnyomást. A sófogyasztást szívelégtelenségben szenvedőknek is korlátozni kell. A só vizet köt meg, megnehezül a szív munkája, ami elősegíti a vizenyők képződését arra hajlamosaknál. Vigyázni kell a legkisebbekre is.
Gyakorlati tanácsok a sófogyasztás csökkentésére
- Száműzze az asztali sótartót, soha ne sózzon az asztalnál.
- Vásárláskor ellenőrizze a készételek címkéjét. Sajnos nálunk a legtöbb gyártó nem tünteti fel a sótartalmat, mert nem kötelező. Ezért is küzdünk a jobb címkékért.
- Általánosságban, minden feldolgozott élelmiszerrel legyen óvatos: szószok, konzerv zöldségek, gabonapelyhek. Ellenőrizze a só vagy nátrium tartalmat, ha rajta van a címkén.
- Egyen sok friss gyümölcsöt és zöldséget - az ezekben található kálium segíti a só megfelelő egyensúlyát a szervezetben. Igyekezzen só hozzáadása nélkül főzni, ha nagyon muszáj, csak a főzés utolsó fázisában sózzon.
Így csökkentheti sófogyasztását
Angolul tudóknak ajánljuk: World Action on Salt & Health
Ne legyen besózva
A meggyőző tudományos bizonyítékok alapján az Európai Unió Tanácsa a sófogyasztás csökkentésére szólít az egészségvédelem jegyében. A túl sok só magas vérnyomást okoz, szívinfarktushoz, szélütéshez vezethet. >>>tovább>>> |
Amit mindig tudni akart volna a sóról
|
A válaszokat elolvashatja az OÉTI által elindított stopso.eu honlapon.
Mindennapi kenyerünket... - de kevesebb sóval
A Portugál Hipertónia Társaság eredményre vitte a sófogyasztás csökkentését célzó kezdeményezését. Portugáliában rendkívül magas a stroke - szélütés aránya. Ennek egyik oka a túlzott sófogyasztás, mely a legmagasabb Európában. Portugál tudósok elérték, hogy törvény csökkentse a kenyér sótartalmát.>>>tovább>>>
A sófogyasztásról
A gyermekek sófogyasztásának csökkentése a megivott cukrozott üdítőitalok mennyiségét is csökkenti. Ezáltal csökken az elhízás, a magas vérnyomás és felnőttkorban kialakuló szívinfarktus és stroke kockázata - derül ki az Amerikai Szívtársaság által kiadott Hypertension folyóirat legfrissebb számából. A dr. Feng He vezette angliai munkacsoport az 1997-ben az Egyesült Királyságban elvégzett Nemzeti Étrendi és Táplálkozási Felmérés adatait elemezte. >>>tovább>>>
-------------- hirdetés --------------
-------------- hirdetés --------------
Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.