Étrendi ajánlás a szívbetegség elkerülésére

Ezen az oldalon olvashat a legfrissebb étrendi ajánlásokról:

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Táplálékpiramis

Tudományosan igazolt tény, hogy a táplálkozás és az egészség között szoros kapcsolat van. A szervezetnek különböző mennyiségre van szüksége a négyféle táplálékcsoportba tartozó élelmiszerekből.

A táplálékpiramis abban nyújt segítséget, hogy kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozzunk. Az egészséges táplálkozás főbb összetevőit, a táplálék mennyiségét, a változatosságot és a mértékletességet grafikai eszközökkel ábrázolja. A piramisformába rajzolt táplálékcsoportokból kiderül, hogy egy nap miből mennyit kellene fogyasztani a szervezet maximális egészségéért. Kattintson a képre!

Egészséges táplálkozás a táplálékpiramissal

[ fel ]


40 dkg naponta - fogyasszon több életmentő zöldséget, gyümölcsöt!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott étrendi célok a felnőtteknek naponta ajánlott tápanyag mennyiségeket mutatja. Az új ajánlás kiemelten hangsúlyozza a zöldség és gyümölcs fogyasztás fontosságát.

  • Az alacsony gyümölcs és zöldség fogyasztás világszerte a halálozás 10 fő oka között van
  • Az emésztőszervi daganatok 19%-a, a koszorúér-betegség 31%-a és az agyérgörcs 11%-a az alacsony zöldség és gyümölcs bevitel miatt következik be
  • Legalább napi 40 dkg zöldség és gyümölcs igazoltan véd a szívbetegségek, a daganatok, a cukorbetegség és az elhízás ellen

Fogyaszt-e naponta 40 deka zöldséget, gyümölcsöt?

IGEN    526 NEM    587

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------

Ismerje meg a WHO teljes ajánlását!

WHO tápanyag céljai

Tápanyag Cél (Összes energia %-a)
Összes zsír 15 - 30%
Telített zsírsavak < 10%
Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFAs) 6 - 10%
n-6 Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFAs) 5 - 8%
n-3 Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFAs) 1 - 2%
Transz zsírsavak < 1%
Egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFAs) a különbözet (a)
Összes szénhidrát 55 - 75% (b)
Szabad cukrok (c) 55 - 75% (b)
Fehérje 10 - 15%
Koleszterin < 300 mg naponta
Só = Natrium-klorid (nátrium) (d) < 5 g naponta (< 2 g naponta)
Gyümölcs és zöldség > = 400 g naponta

(a) számítás: Egyszeresen telítetlen zsírsavak = Összes zsír - (telített zsírsavak + Többszörösen telítetlen zsírsavak + transz zsírsavak).

(b) az összes energiabevitel százalékában

(c) szabad cukrok = minden hozzáadott mono- és diszacharid + mézben, szirupokban, gyümölcslevekben természetesen meglévő cukrok

(d) megfelelően jódozott só ajánlott

Forrás: Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005

[ fel ]


DASH - Étrend, ami a gyógyítja a hipertóniát

Az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézete (NHLBI) által kifejlesztett DASH diétát több nagy vizsgálatban találták eredményesnek. A DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) célja az volt, hogy az egészséges étrend vérnyomáscsökkentő hatását igazolja. A DASH diétát tartó hipertóniásoknak már néhány hét alatt csökkent a vérnyomása! Az étrendet fogyasztó egészségesekben az átlagos vérnyomás 6/3 Hgmm-rel (szisztolés/diasztolés érték csökkenése), míg a magas vérnyomásban szenvedőknél 11/6 Hgmm-rel csökkent.

DASH diéta ajánlásai

ételcsoport adagok naponta példa jelentőség
teljes kiőrlésű gabonafélék 7-8 teljes búza kenyér, pita, gabonapelyhek, zabkása rost
zöldségek 4-5 paradicsom, bab, krumpli, répa, brokkoli, borsó, spenót, káposzta kálium, magnézium, rost
gyümölcsök 4-5 alma, banán, szőlő, narancs, dinnye, körte, barack kálium, magnézium, rost
alacsony zsírtartalmú/ zsírmentes tejtermékek 2-3 zsírszegény fölözött tej, zsírszegény joghurt, zsírmentes sajt kálcium, fehérje
húsfélék, szárnyasok és halak = < 6 vörös húsokból csak sovány, rántás kerülése, inkább hal és/vagy csirke fehérje, magnézium
Magvak, dió, hüvelyesek heti 4-5 mogyoró, mandula, dió, napraforgómag, bab, lencse kálium, magnézium, rost

DASH= Dietary Approaches to Stop Hypertension

Az eredeti DASH étrend vizsgálatát a kutatók később kiegészítették a csökkentett sótartalmú DASH diéta felmérésével. Ismeretes, hogy a túlzott sófogyasztás emeli a vérnyomást. A megszokott sótartalmat fogyasztók mellett vizsgálták napi 3000, 2400 és 1500 mg nátrium tartalmú étrend hatásait. A legjobb eredményeket, azaz a vérnyomás legnagyobb csökkenését az alacsony sótartalmú DASH diétával lehetett elérni (napi max. 2400 mg nátrium = 6000 mg só).

Forrás: National Heart, Lung and Blood Institute (USA) 2006

[ fel ]

-------------- hirdetés --------------

-------------- hirdetés --------------


De végül is mennyit egyek?

A helyes étrend nem csak az összetevők jó arányát jelenti, de kerüli a túlzott energiabevitelt is. Mindenkinek más a kalória szükséglete, életkortól, nemtől és a fizikai aktivitástól függően. Keresse ki az Önre jellemző ajánlott kalória fogyasztást! Ne feledje, az egészséges táplálkozás nem választható el a rendszeres testmozgástól.

A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferencia táplálkozási ajánlásai egészségeseknek:

Kiegyensúlyozott energiabevitel és -leadás: az egészséges testtömeg elérése és megtartása; bőséges zöldség-, gyümölcsfogyasztás;
Teljes értékű, élelmi rostokban gazdag gabonatermékek; halfogyasztás - legalább 2×/hét
Telített zsírsavak <7 energia%, transzzsírsav <1 energia%, koleszterin <300 mg/nap
  • sovány húsok, növényi fehérje alternatíva;
  • sovány, 1% zsírtartalmú tej, sovány tejtermékek;
  • hidrogénnel keményített zsiradékokból minimális mennyiség.
Hozzáadott cukortartalmú italok, édességek - minimális mennyiség; alkohol csak mértékkel, keveset; házon kívüli étkezés esetén azonos irányelvek.


KIEMELT AJÁNLAT

Nem igazodik el a zárójelentésen? Mit is jelentenek a kardiológiában használt idegen szakszavak? Mit takar a rövidítés az orvosi leleten? Magyarul érthetőbb lenne a kifejezés, mint latinul vagy angolul? Összeállításunk segít az értelmezésben.

Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis
Hol található defibrillátor? Van a közelemben AED készülék? Segítsen a defibrillátor térkép összeállításában!